zondag 28 augustus 2011

toelichting kaartfragmenten

Deze bijdrage is een test om te kijken of het lukt om goed zichtbare kaartfragmenten af te beelden. Op dit weblog willen we de atlaskaarten aan de hand van zulke fragmenten namelijk inhoudelijk nader toelichten. Cartografen Jop Mijwaard en Onno van Geuns zullen kaartfragmenten ook technisch gaan toelichten; er zitten namelijk interessante elementen in de ondergrond van kaarten verborgen.

Hier een testfragment uit de kaart van het 19de-eeuwse hiernamaals volgens de ziener Swedenborg, dat op pagina 183-193 in de atlas beschreven wordt.We zien hier vier van de acht nauwe hoofdwegen die vanuit Swedenborgs tijdelijke geestenwereld naar de betere hemeldelen leiden: het Spirituele Spoor, Des Herenweg, de Heilige-Kruislaan en de Rechtschapen Route. Swedenborg heeft deze routes niet zèlf zo genoemd, dat hebben de auteurs van de atlas gedaan om de kaart van de juiste sfeer te voorzien.
De routes tonen een belangrijke vernieuwing in het hiernamaalsdenken van de 18de en 19de eeuw. Onder invloed van de Verlichting was er voor het eerst in de geschiedenis vooruitgang mogelijk in het hiernamaals. Je kwam na de dood niet voor eeuwig op één plek en in één toestand terecht, maar je kon spiritueel vooruit komen en daarmee naar betere delen van het hiernamaals verhuizen. Omgekeerd kon je ook afzakken naar steeds onaangenamere helledelen.

De witte poorten aan het begin van een weg zijn overigens alleen zichtbaar voor degenen die de betreffende route nemen. De icoontjes laten zien dat de routes omzoomd worden door olijfbomen, vruchtbomen, wijnranken en laurierbomen.