zaterdag 25 mei 2013

DE DUVEL UIT HET DOOSJEProbeert paus Franciscus een fysiek en verstandelijk beperkte jongeman zijn zegen te geven, wordt er gelijk gesuggereerd dat hij zich te buiten gaat aan exorcisme. Wat is dat toch, die preoccupatie met het kwaad of zo u wil The Dark Side? Overal loert kennelijk het duivelse gevaar en het ergst is natuurlijk het kwaad dat zich van binnenuit meester van je maakt. Omdat het slachtoffer daar zelf niets aan kan doen, lijkt uitdrijving het enig probate bestrijdingsmiddel en zal zeker een kerkvorst als de paus elke gelegenheid te baat nemen om het kwaad op deze manier te lijf te gaan. Tenminste, als we de uitdrijffanclub mogen geloven.

Over de handlangers van het grote Kwaad - Satan of Lucifer in eigen persoon - zullen we het een volgende keer in de Apocriefen hebben. Deze keer (episode 5) richten we onze aandacht op de duivelse zondeval zelf: hoe kon Lucifer zo diep vallen?

Nee, dat kwaad kwam niet onverwacht als een duveltje uit een doosje. Uiteraard zal dit apocriefe relaas de aanhangers van het exorcisme in hun mening bevestigen. Natuurlijk heeft iedereen recht op een eigen overtuiging, maar laat in het vervolg in hemelsnaam die arme Franciscus hier verder buiten.

En gelukkig zijn er ook aardige duivels.

(Tasmaanse duivel in de versie van The Looney Tunes)